Evy's fan-club

Les mechants faits détruisent les plus belles théories.

maandag 16 juli 2007

Emma

Ik heb eindelijk eens een verhaal afgelezen van mijn 'The complete novels of Jane Austen- seven great english classics'. Ik ben beginnen lezen ergens halverwege 'Sense and Sensibility' en het sleepte zodanig mee dat zodra ik daarmee klaar was ik overgestapt ben op 'Emma'.

Het boek was echt geniaal. In tegenstelling tot Sense and Sensibility en Pride and Prejudice ging het eens niet over een nest meisjes in geldnood die zo snel mogelijk aan een man moeten zien te raken maar over een welgesteld meisje dat niet van plan is om te trouwen.

Het geniale aan Jane Austen is de spanning. De spanning om niets eigenlijk. Er wordt niemand in vermoord, er wordt niets gestolen, geen achtervolgingen, geen ruimtewezens die invallen, enkel rijke mensen die niets anders doen dan op hun lui gat zitten en afwachten tot er iemand op bezoek gaat om te kunnen roddelen. Dat is het. Is het niet fantastisch? Het leven van Emma draait om haar sociale connecties, namelijk de buren die langskomen en waar ze praatjes mee doet. Die praatjes gaan vooral over de relaties. Gezien alle singles uit de buurt van straat moeten raken en er maar een beperkt aanbod is zijn er natuurlijk heel wat misverstanden, liefdesverdriet, roddels, etc.

Een klein voorbeeldje. Mr en Mrs Weston willen een bal organiseren, ze willen een zaal afhuren in de buurt, wat doen ze ze nodigen Emma uit om de zaal mee te gaan bekijken. Met Emma erbij zijn ze toch nog niet helemaal zeker over de zaal (men zit te krap op elkaar voor het diner, etc.) wat doet men dan? Laten we er nog een paar buren bijhalen! Dan stuurt men de koets om nog wat mensen hun mening te gaan vragen. Is dat nu geen nutteloos bestaan?

Wat ik wel zo heerlijk vind aan Jane Austen haar tijd, het op bezoek gaan. Men zit constant bij een ander. De personages uit dit boek kwamen minstens een keer per dag langs, men schrijft lange brieven, men gaat logeren bij anderen voor weken of zelfs maanden, eigenlijk heel sociaal allemaal (men had ook niets anders te doen).

Verder is hun gedrag ook zo heerlijk. Men spreekt elkaar aan met de achternaam. Zelfs tegen uw vriendin of echtgenoot zeg je meestal 'Miss Woodhouse' of 'Mr Weston'. Verder staat men ook op als een dame binnenkomt, eigenlijk heel veilig allemaal.

Maar goed, het verhaal. Je hebt het hoofdpersonage Emma die samen met haar vader in een huis woont (het gaat hier wel om de rijkere klasse dus zeg maar gerust, klein kasteel. Trouwens, nog zo'n leuk feit aan de Jane Austen tijd, men geeft zijn huizen namen. Emma bv woont op Hartfield en haar vriendin Mrs Weston woont op Randal's.). Haar zus is getrouwd en de broer van haar echtgenoot, Mr Knightley, woont ook in de buurt en komt dagelijks langs. Emma's voormalige gouvernante, Mrs Weston (getrouwd met de rijker buurman) zie je ook dagelijks. Dan heb je nog Harriet, een iets minder fortuinlijk kind waarvan Emma zich voorgenomen heeft haar 'te introduceren in goed gezelschap'. En hier komt Emma's dikke nek naar boven. Het kind heeft een air. Haar voornemens zijn goed en zo maar ze manipuleert Harriet zodanig dat ze haar oa. een huwelijksaanzoek doet afwijzen. Door het boek heen evolueert ze wel naar een aangenaam karakter maar in het begin is het er toch allemaal wel een beetje over.

Verder, helemaal Jane Austen zijn de geniale plotwendingen: de geheime verlovingen die uitkomen, wanhopige liefdes, kortom het speculeren van 'wie gaat nu eigenlijk met wie trouwen?'. Geniaal. Hoe saai het ook lijkt, het beschrijven van uitstapjes, eindeloze theekransjes, brieven en roddels, het grijpt je vast en je blijft gewoon lezen.

Het beste is nog dat het allemaal waar is. Deze boeken zijn een afspiegeling van het leven van de rijkere klasse begin de 18e eeuw. Jane Austen maakte deel van hen uit en beschrijft hun gedrag in de boeken. Hun geldzucht, hun verveling, hun nutteloosheid, etc.

Kortom, zeker een aanrader om eens te lezen, al blijf ik erbij dat dit meisjes boeken zijn. Het gaat tenslotte over romantiek, trouwen, bals, sociale kringen, etc. En verder zijn de hoofdpersonages gewoon allemaal jonge vrouwen en gaat het meer over hun leefwereld. De mannen bestaan er wel in maar wat zei allemaal uitspoken met hun tijd, je hoort het eigenlijk niet. Mannen worden maar beschreven in het gezelschap van vrouwen, wat een man doet naast theekransjes, het staat er niet in.

Verder, hoewel het boeken zijn over het huwelijk (om welke reden dan ook). Ik ben nog geen seks tegengekomen. Geen dubieuze verwijzing, zelfs geen kus ... Dat vind ik ook heel bijzonder, de hedendaagse romantische komedies (dit is niet echt een komedie, ernstiger hoewel er veel grappige scenes in zitten) barsten meestal van het gezoen en het geseks. Hier niks. Men gaat wel verliefd worden en zo maar men raakt elkaar pas aan als men danst, iemand een koets inhelpt of gewoon simpelweg getrouwd is.

Maar goed. Evy gaat over naar de hedendaagse romantiek van Mc Leod's daughters.

Evy at 09:58

4comments

4 Comments

at 16 juli 2007 om 13:40 Anonymous Anoniem said...

Ons Sarah is ook dol op die boeken. :)

 
at 16 juli 2007 om 14:33 Blogger Evy said...

Terecht.

 
at 17 juli 2007 om 04:42 Blogger Prince Igor said...

mensen zijn allemaal attentie zoekende hoeren en hebben heel hard nood aan contact.

nu hebt ge telefoon en the internet enzo.
vroeger ging men gewoon op bezoek.

en het zijn de kleine gebaartjes, de zachte aanrakingen, die om te smelten zijn

 
at 20 juli 2007 om 11:45 Anonymous Anoniem said...

Jane Austen is subliem!!

 

Een reactie posten