Evy's fan-club

Les mechants faits détruisent les plus belles théories.

zaterdag 4 augustus 2007

The Crucible

Ik denk dat bepaalde anti-katholieke mensen deze film wel leuk zullen vinden *denkt aan niemand*. Hij toont een beetje de waanzin van fanatiek christendom in de vroegmoderne tijd. Ik had hem al jaaren geleden gezien in filmmiddag op school. Dan lieten ze iedere middag een stukje film zien in de winter en dat was best gezellig, allemaal opeengepakt in het video-lokaal. Nou ja, ik had het eerste stuk van deze film gemist maar ik ging toch mee met mn vriendin en ik weet nog dat, toen het hoofdpersonage in beeld kwam ik riep 'dat is Sirius'. Behoorlijk luid eigenlijk.

Nou ja soit, het verhaal. Een stel meisjes wordt betrapt in het bos terwijl ze aan het dansen zijn rond een ketel. Ze waren bezig met een onschuldige liefdesbezwering en zo, maar uit schrik om gestraft te worden (puriteinse Salem) deden twee meisjes alsof ze behekst waren. Eén van hen was de dochter van de dominee, die hen betrapt had. Hij zweeg dus dat ze gewoon aan het dansen waren en deed alsof hij van niets wist.

Een van de meisjes die meedanste was Abigail, het inwonend nichtje van de dominee, ze was smoorverliefd op John Proctor, een respectabel man bij wie ze een tijdje meid was geweest. John was bezweken voor haar charmes en ze hadden een beetje in 'het hooi gestoeit'. Toen John's vrouw Elisabeth erachtr kwam, stuurde ze Abigail weg. Abigail, smoorverliefd en ziek van jaloezie, probeerde tijdens het dansen Elisabeth Proctor te vervloeken.

Door de twee 'behekste' meisjes sloeg de paniek al vlug aan in het dorp en er werden 'specialisten' bijgehaald. De dansende meisjes begonnen ook te doen alsof ze behekst waren en in vlagen van massa-hysterie beschuldigden ze iedereen tegen wie ze ook maar iets hadden.

Ook Elisabeth's naam werd genoemd. John, die van Abigail weet dat het allemaal oplichting is probeerd de rechtbank (ondertussen speciaal overgekomen) in te laten zien dat de meisjes liegen maar uiteindelijk wordt ook hij van hekserij beschuldigd. Zijn vrouw komt vrij omdat ze zwanger is. John riskeert nu de strop, als hij bekend mag hij echter vrijuit gaan. Die keuze kregen ook andere, al eerder beschuldigden en de meesten weigerden te bekennen.

Nou ja, nu vroeg ik me af, wat zou ik doen? Als je hekserij bekend dan erken je je misdaad en zit je even in het gevang, mag je er weer uit. Niks aan de hand. Als je koppig weigert te liegen dan hang je. Wat is er meer waard, je eergevoel en de waarheid of je leven?

In deze film ging het, heel christelijk, wel om de ziel en het oordeel van God en zo dat meespeelde bij John Proctor (niet liegen is een van de zoveel geboden geloof ik). Maarik denk dat het een beetje hetzelfde is. Het gaat om je geweten. Wil je om jezelf te redden bekennen en dan toegeven dat er hekserij rondhangt in je dorp/stad en daarmee andere mensen in gevaar brengen, al dan niet door te bekennen. Of hang je liever en geef je zo je aanklagers geen gelijk, gun je het hen niet.

Goed, wel, ik weet niet wat ik zou doen. Ik kan behoorlijk koppig zijn en zo maar hoe weet je wat je gaat doen als je leven op het spel staat? Nu kan ik misschien wel zeggen (al dan niet onder invloed van de film) van niet, dat ik niet zou bekennen, maar als je op die galg staat, wat doe je dan?

Goed wel, moraal van het verhaal. Laten we allemaal blij zijn dat we in een beschaafd België wonen waar ze geen mensen meer op de galg zetten, etc. En laat ons vooral danken dat als een of andere man door het bos loopt en daar een groep meisjes naakt ziet dansen het ergste dat ze riskeren is dat hij hen gaat begluren in plaats van de brandstapel. Met andere woorden: godsdienstvrijheid!

Alleen jammer dat, wel, ik zeg hier 'België' en niet 'onze huidige samenleving' want het is nog niet overal zo. Er worden nog mensen beschuldigd van hekserij (geloof het of niet, ik heb het in de krant gelezen) godsdienstvrijheid is er niet overal, de doodstraf is er zeker nog en je hebt in Amerika (en niet alleen daar natuurlijk, maar ik heb zo de indruk dat de concentratie daar hoger is) nog altijd een paar gekken lopen die dingen krijsen zoals 'De duivel is hier, Jezus kom terug bij me, Ik aanbid God' etc. (En dan heb ik het niet eens over die dwaze huismoeder die de plaatselijke school een proces aandoet omdat Harry Potter in hun bibliotheek staat.)

Gekke wereld :) Vroeger, maar nu zeker ook. Soms vraag ik me af of er nu een verbetering is of juist het omgekeerde. *zucht* Nou ja. Als ik eindelijk wereldleidster ben hè :D

Evy at 14:15

6comments

6 Comments

at 5 augustus 2007 om 00:38 Blogger Sander Van der Maelen said...

Argh!! De Pijn, de spellingsfouten. God, verlos me uit m'n lijden...

Dansende naakte meisjes? Just my kind of movie.

 
at 5 augustus 2007 om 06:05 Blogger Evy said...

Je zag in de verte een (nogal witte) kont ... Als je naakt wil download dan wat porno hè ...

En zeur niet over mijn spellingsfouten!*zoekt naar excuus* Ik heb herexamens, nou goed?

 
at 5 augustus 2007 om 11:03 Blogger Sander Van der Maelen said...

Serieus, een grapje kan er ook niet meer in ofzo... Djeezes!
En uw spellingsfouten tieren welig de laatste dagen, cf. het VGK-forum ;)

 
at 5 augustus 2007 om 13:19 Blogger Sander Van der Maelen said...

Evy... "Djeezes" in m'n vorige comment verwees naar het "katholieke" aspect van de film, en het feit dat er een knipoog bijstaat, wilt zeggen dat ik niet kwaad ben. Hoe kan ik nu kwaad zijn (op jou)? En trouwens, als ik geërgerd ben, negeer ik de mensen en ga ik niet reageren op hun blogposts ;)

 
at 9 augustus 2007 om 04:09 Blogger Evy said...

Dat is waar, hoe kan iemand met zo'n intelligentie in hemelsnaam kwaad zijn op mij! :D

 
at 22 augustus 2007 om 08:37 Anonymous Anoniem said...

Oja, Evy, hoe gaat het met je herexamens? :)

 

Een reactie posten