Evy's fan-club

Les mechants faits détruisent les plus belles théories.

zaterdag 29 september 2007

The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way it treats its animals. (Gandhi)

Onderstaande tekst heb ik geschreven voor het levenskunstboek van klein zusje, het moest snel gaan gezien ik het een beetje heb uitgesteld dus verwacht geen literair hoogstandje. De info komt van de EVA-website en het boek 'the ethics of what we eat', dat ik in opdracht van Linde aan het lezen ben. Verder is het denk ik ook een beetje fanatiek, maar goed.

Er zijn verschillende redenen om over te stappen op een vegetarische, of zelfs een veganistische, levenswijze. Sommige mensen doen het voor hun gezondheid, anderen om ethische redenen, sommigen voor het milieu en hier en daar ook nog eens iemand die vlees gewoon niet lekker vind.

Over het verband tussen vegetarisme en gezondheid zijn al verschillende studies geweest. Zo zou er oa. een positieve invloed zijn van vegetarisme en zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, kanker en suikerziekten. De oorzaak hiervan is een verhoogde inname van bijvoorbeeld groenten en fruit, natuurlijk antioxidanten, vezels en vetten van een betere kwaliteit.

De ethische reden is de meest voorkomende, en ook mijn persoonlijke reden. Deze gaat veel verder dan het klassieke zinnetje dat het 'zielig is voor de dieren'. Ten eerste is er de vraag waarom de mens nog dieren zou eten, of zelfs, waarom de mens meer zou eten dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vlees (ongeveer 150 gram) als er perfecte vervangproducten op de markt zijn. Het meest voorkomende antwoord daarop is het 'omdat het lekker is' of omdat de zogenaamde 'vleeseter' 'niet kan zonder zijn dagelijkse stukje vlees'. En hier duikt meteen het grootste verschil op tussen vegetariërs en 'vleeseters'. Vleeseters vinden dat voldoende, zij vinden dat zij, gewoon omdat ze het lekker vinden, dieren mogen doden, zolang ze maar hun dagelijkse biefstuk hebben (het is tenslotte 'toch maar een dier') Vegetariërs vinden dat niet, ik vind dat niet.

Het tweede punt van het ethische aspect is de manier waarop. Het klassieke boerderij beeld van een koe die een paar jaar gelukkig door de wei huppelt om dan uiteindelijk vermoord te worden onder het motto 'ze heeft toch een mooi leven gehad' is niet bepaald de hedendaagse realiteit. En dat is vooral wat vegetariërs stoort.
Een klein voorbeeldje, namelijk kip. Kip is gezond, gezonder dan vlees en vooral met appelmoes en frietjes of gewoon in de wok erg lekker. Maar hoe ziet het leven van zo'n kip er nu uit voor deze op je bord beland? Ten eerste gaat het hier eigenlijk nog maar om een kuiken: de jonge kippen worden zodanig vetgemest zodat ze na zes weken al rijp zijn voor het slachthuis. In die zes weken leven ze in afschuwelijke omstandigheden gezien de stallen waar ze in opgroeien slechts, en dan nog in de beste gevallen, jaarlijks wordt uitgemest. Ze leven dus letterlijk in hun eigen uitwerpselen, dit veroorzaakt niet alleen pijn aan hun poten maar ook ter hoogte van hun borst door het liggen. Liggen en staan is namelijk ook zowat de enige activiteit die een kip in zo'n stal kan uitvoeren gezien ze enorm dicht op elkaar gepakt staan. Ook het vetmestingsproces wat zorgt voor een snelle groei is een belangrijke oorzaak van chronische pijn bij deze jonge kippen, voornamelijk aan hun poten die misgroeien.Het transport naar het slachthuis gebeurd meestal ook ruw, time is namelijk nog steeds money en men gooit de kippen gewoon met een aantal tegelijk in kratten. Dit is echter nog niets in vergelijking met wat in het slachthuis zelf gebeurd. In een groot aantal landen is het verdoven van de kippen voor deze geslacht worden wettelijk verplicht. De aard van deze verdoving laat echter vaak te wensen over en in de Verenigde Staten wordt dit zelfs niet als noodzakelijk gezien. De kippen worden dus levend onthoofd, tenminste de gelukkigen. Zo'n drie miljoen kippen per jaar worden in de VS gemist door de 'onthoofdingsmachine' en gaan dus gewoon levend in de volgende stap van het productieproces namelijk een tank met kokend water.
Ook andere diersoorten die behoren tot het dagelijkse menu van de vleeseter zoals runderen en varkens ondergaan hun 'productieproces' op een even afschuwelijke wijze. Voornaamste kenmerken zijn een te kleine levensruimte, weinig of geen interactie met andere dieren, ongevarieerd eten en (onderandere) castratie zonder verdoving.

Bovenstaande voorbeeldjes zijn maar een kleine greep uit het kleurrijke aanbod van wat er nu achter je dagelijkse portie vlees schuilgaat en ook hier heeft de mens weer de keuze, ofwel besluit men, terecht, dat dit gewoonweg niet kan en houd men op met het steunen van de vleesindustrie (en eet men dus geen vlees meer) ofwel haalt men zijn schouders op, bedenkt men dat het 'toch maar om een dier gaat' of gewoonweg 'dat men er toch niets aan kan doen' en gaat men lekker door met vlees eten. Af en toe heb je dan nog een vleeseter die zijn geweten afkoopt met een jaarlijkse donatie bij een of andere dierenrechten organistatie, maar dat is het dan ook. De hedendaagse mens is onverschillig, men consumeert en stelt geen vragen wat men eigenlijk consumeert, het kan hem niet schelen.


Een tweede belangrijke reden om meer, of volledig, vegetarisch te gaan eten is de schadelijke invloed op het milieu. Een eerste puntje daarbij zijn gewoon al de uitwerpselen die de gigantische hoeveelheden kippen, varkens, runderen, etc. verspreiden. Een mooi voorbeeld hiervan is Delmara Peninsula, in de VS, waar het grondwater vervuilt raakt door de gigantische kippenproductie in de omgeving. Deze vervuiling zorgt niet alleen voor een ongezond hoog nitraatgehalte in het drinkwater maar ook dat de kwaliteit van het oppervlaktewater daalt waardoor men in een plaatselijk meer zelfs bepaalde 'dode zones' heeft waar er gewoon geen leven meer aanwezig is. Het verspreiden van mest zorgt daarboven ook nog eens voor een overlast aan vliegen en ook een gigantische geurhinder, in sommige streken zelfs zo erg dat mensen er ziek van worden. Dit mestprobleem is dan ook een gevaar voor de algemene gezondheid, dit zijn niet mijn woorden maar die van de 'American Public Health Association'.


Verder heeft bijvoorbeeld veeteelt ook nood aan een groot landoppervlak, landoppervlak dat net zo goed gebruikt kan worden voor de productie van bijvoorbeeld graan. Een tweede link met graan is de inefficiëtie van de vleesindustrie, een koe verbruikt namelijk meer caloriën onder de vorm van graangewassen dan dat een koe opbrengt. Indien deze gewassen gewoon rechstreeks naar de mens zou gaan zou dat een stijging betekenen van het aantal beschikbare caloriën. Het is wel niet dat vegetarisme dè oplossing is voor het wereldvoedselprobleem maar het is wel een gedeeltelijke oplossing.
Een duidelijke link met het milieu is het berekenen van de ecologische voetafdruk: iemand die vegetarisch eet neemt heel wat minder hectare in dan een gewone vleeseter.


Een laatste reden ten slotte, gewoonweg vegetarisch worden omdat men niet graag vlees eet. Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat indien men als kind vlees gewoonweg niet lust dit niet kan aangeleerd worden, in tegenstelling tot groenten die men vaak moet 'leren eten'. Hiermee kunnen we ook meteen een vleesetend argument ontkrachten dat nogal frequent voorkomt namelijk het feit dat men gewoonweg 'geen groentjes lust'.Verder is de vegetarische keuken ook heel erg lekker, het assortiment van vleesvervangers, of zelfs zuivel vervangers, groeit iedere dag nog aan en er is ook een groot assortiment van vegetarische kookboeken waar ondertussen iedereen zijn ding wel in terug vind: van de arme student tot een liefhebber van haute cuisine. Ook schieten de vegetarische restaurantjes uit de grond, bijvoorbeeld de recente 'don veggie' in Gent en heeft bijna iedere eetgelegenheid al een redelijk aanbod vegetarisch.


Ikzelf dan ben nu al bijna twee jaar vegetarisch en ik ben er ook nog steeds erg gelukkig mee. Niet alleen het feit dat het dierenleed ten gevolge van mijn levenswijze aanzienlijk vermindert is maar ook door de positieve gevolgen op mijn gezondheid. Vegetariër worden was niet echt moeilijk: ik heb het nooit echt gemist, zoals hier boven al vermeld: de vegetarische keuken is erg lekker, en na twee weken walg je gewoon bij de gedachte aan vlees. Het enige negatieve is de reacties van mensen. Het is vervelend hoeveel mensen er onverschillig zijn voor het lot van dieren en graag uitspraken doen over hoeveel ze 'hun stukje vlees gaan missen' en het is vooral heel vervelend als men het gewoon belachelijk vind. Maar dit soort reacties zijn denk ik voornamelijk gebaseerd op onze maatschappij en het 'geitenwollensokken' imago van het vegetarisme. Vaak kun je mensen dan ook makkelijk overtuigen om wat meer vegetarisch te eten door ze gewoon eens een lekker vegetarisch recept, of een veganistisch gebakje voor te schotelen. (Bijvoorbeeld in pre en proto ;) )

Soit, het is niet alles. Er is nog een belangrijke factor over de gezondheid, enzovoort, maar het is denk ik wel het belangrijkste. Ik zou in ieder geval aan iedereen het boek aanraden. Voor vegetariërs om wat extra argumenten achter de hand te hebben (en eerlijk gezegd ook om eens te horen dat je eigenlijk gewoon goed bezig bent) en voor vleeseters om nou ja...

Evy at 09:49

13comments

13 Comments

at 29 september 2007 om 10:31 Blogger test account said...

leuk stukje. Ik wou dat ik vegetariër was. Voor je me toch probeert te overtuigen, ik ben het niet uit praktische overwegingen. Als voormalig WWF en nog steeds Greenpeace lid (in bepaalde periodes zelfs verassend militant) is het vrij zinloos te beweren dat ik niet begaan ben met dierenrechten/-lot. Persoonlijk sus ik mijn geweten met het feit dat ik zelden mer vlees eet dan noodzakelijk (ik eet vrij regelmatig vegetarisch en over het algemeen minder vlees). Bovendien begin ik een abnormale afkeer voor soja te kweken (alles behalve de normale sojascheuten raken er bij mij niet in).

 
at 29 september 2007 om 17:30 Blogger Sander Van der Maelen said...

Om nog eens iets te zeggen ivm die fameuze en immer heilige soja-producten:
Van wikipedia (het artikel is niet zo neutraal maar het wilt wel iets zeggen):
"Sinds 1995 breidt het soja-areaal in Zuid-Amerika zich sterk uit. Dit brengt ernstige sociale en milieuproblemen met zich mee, zoals werkloosheid, verminderde voedselzekerheid, onteigening van land, aantasting van inheemse en natuurreservaten, ontbossing, erosie en watervervuiling door landbouwchemicaliën.

Daarnaast is de sojaboon vaak in opspraak vanwege genetische modificatie. Om die reden gebruiken Europese fabrikanten nauwelijks meer sojaolie in voedingsmiddelen. Veevoeder bevat echter wel hoge percentages genetisch gemodificeerde soja. Producten voor menselijke consumptie, zoals producten met het EKO-keurmerk en producten van Alpro, bevatten echter enkel niet-gemodificeerd soja."

Hoe paradoxaal, tegen het eten van vlees of afgeleide dierenproducten zijn (de veganisten), Soja gebruiken en Sojadrinks uitdelen en dan lees je dit... Ik wil hiermee het vegetarisme niet veroordelen hé Evy, allesbehalve, maar enkel tonen dat er dus ook nog een andere kant is :) Kijk trouwens ook eens hier: http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=42&ItemID=10628
En ik volg Kobe in het geweten sussen: Greenpeace-lid sinds m'n tiende ^^

 
at 29 september 2007 om 17:31 Blogger Sander Van der Maelen said...

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?
SectionID=42&ItemID=10628
Die link dus.

 
at 30 september 2007 om 04:10 Blogger Prince Igor said...

hm
Hitler was ook een vegetariër, die had zijn eigen serre bij zijn buitenverblijf en zo.

hij hield er niet van om in de buurt van dode dingen te zijn en zo (the irony huh, maar hij is dan nooit op bezoek geweest als kampbezoeker enzo)

en hij was zo een eikel-vegetariër,
the kind who, during dinner, starts telling in extreme detail how animals get horribly and bloodily slaughtered.

over concentratiekampen heeft hij het zelfs nooit gehad. :-)

 
at 30 september 2007 om 04:29 Blogger Jeroen said...

Wat is dat nu voor historische nonsens, Hitler was gewoon obsessief over zijn gezondheid en was vegetariër omdat hij dacht dat dat beter was voor hem. Overigens at hij zeker niet uitgebalanceerd.

Overigens: mooie tekst. Alleen; blijkbaar is toch niet iedereen gemaakt om vegetariër te zijn. Ik heb het aan de lijve ondervonden.

 
at 30 september 2007 om 06:34 Blogger Evy said...

@Sander. Mja, we deelden inderdaad soja-drankjes uit en zo, maar dat was omdat we geen vegetarische hapjes mochten uitdrinken en soja drankjes dus onze enige keuze waren.

Verder wil ik je er ook even op wijzen dat soja voornamelijk gebruikt wordt als veevoeder.

@Jeroen: hoezo?

 
at 1 oktober 2007 om 07:31 Blogger MM said...

ik ben een rare vegetariër, ik lust namelijk geen vlees, soms wel maar zo maar twee eer op een jaar. Kip et ik dan weer wel, maar gewoon ik eet liever van die vegetarische dingen en bio - eten, zoals hoummous in de greenway :D

 
at 4 oktober 2007 om 03:57 Blogger Linde said...

Sander, lees jij wel wat je zelf post?
"Producten voor menselijke consumptie, zoals producten met het EKO-keurmerk en producten van Alpro, bevatten echter enkel niet-gemodificeerd soja."
De sojadrankjes die wij uitgedeeld hebben bevatten geen gmo's en op elk doosje stond er dat Alpro geen soja aankoopt op de vrije markt of uit het Regenwoud, maar rechtstreeks contact onderhoudt met de sojaboeren.
De uitbreiding van het soja-areaal is er ook vooral gekomen door de toenemende vraag naar soja als veevoeder. Bovendien: soja is niet het enige dat je nog kan eten als veganist he. Ik ken zelfs een veganist met soja-allergie.

 
at 4 oktober 2007 om 04:01 Blogger Linde said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
at 4 oktober 2007 om 04:03 Blogger Linde said...

Ik zag een spelfout in mijn post en ge kunt hier niet editten. Ik zei dus:
En Evy: uw artikel is goed, maar ik vind dat ge het gedeelte over wat er mis is met melk & eieren volledig verzwegen hebt. Hebt ge het nog niet gelezen of zwijgt ge erover omdat de meeste lezers van uw blog weten dat gij vegetariër zijt en u dus zouden aanspreken op het feit dat gij wel nog zuivel eet?

 
at 4 oktober 2007 om 10:09 Blogger Evy said...

Nee, helemaal niet. Maar dit stukje was bedoeld voor mijn zus haar huiswerk rond vegetarisme en het zou me te ver geleid hebben. Maar ik zal er nog eens over schrijven.

 
at 10 oktober 2007 om 06:50 Anonymous Anoniem said...

Dank voor de extra argumentatie voor me, alles wat je daar zegt over de reacties van mensen op vegetarisme kloppen wel.

 
at 11 oktober 2007 om 03:59 Blogger Griffioen said...

als veggie ben je goed bezig jongedame !! als fellow-veggie vraag ik je dan ook of je de site van EVA al hebt ontdekt ? www.vegetarisme.be met bijhorend forum

 

Een reactie posten